8 grunde til, at Power BI er bedre end Excel
Jonathan Haug Svenningsen
- APRIL 10, 2022
- 13:17
Indhold
I dag er der tonsvis af virksomheder, som skaber konkurrencemæssige fordele ved at tage deres arbejde med data seriøst.
Med andre ord er dataanalyse blevet en meget integreret del af mange virksomheders daglige virke.
De har i lang tid set værdien i at udlede værdifulde dataindsigter, som kan bruges til at træffe datadrevne beslutninger på forretningskritiske tidspunkter, hvor mavefornemmelser måske ikke er helt tilstrækkelige.
Store fremskridt er blevet gjort, men der er dog stadig meget af virksomheders data, der bliver forsømt eller ikke analyseret. Data er nemlig overalt, og man vil drage stor fordel af at udnytte den på bedst mulig vis.
Hvordan gør man så det?
Microsoft Excel er stadig brugt til dataanalyse og -visualisering for mange. Et fint værktøj, ingen tvivl om det. Dog er flere begyndt at kigge mod andre dataværktøjer, som bedre kan høste fordelene ved Big Data.
I nyere tid har Microsoft Power BI, et interaktivt og brugervenligt værktøj til datarapportering, gjort det meget let for virksomheder at udlede indsigt fra diverse datakilder.
Vi vil faktisk gå så langt at påstå, at Power BI er verdens bedste dataværktøj.
Det står klart, at Power BI har flere moderne, up-to-date features, som gør det i stand til at skabe bedre dataindsigter end Excel.
Dette blogpost giver dig 8 grunde til, at Power BI er et bedre værktøj til rapportering end Excel.
1. Integrér med mange forskellige datakilder
Power BI er bygget til at kunne blive integreret med Microsoft-teknologier såsom Excel-filer, Sharepoint-dokumenter og SQL-databaser, men samtidig kan det sagtens udtrække og bearbejde data fra mange andre eksterne kilder. Vi er ikke i hvert fald ikke stødt på en ekstern datakilde, som den ikke kan udtrække data fra endnu. For bare at nævne nogle stykker, så kan Power BI bl.a. udtrække data fra Salesforce, SAP, Google Analytics, Zendesk, MailChimp, Quickbooks og endda Facebook.
Da du let kan udtrække data fra så mange forskellige datakilder, sparer du tonsvis af tid i forhold til at flytte og dele data på tværs af platforme.
2. Kombinér data i centraliserede dashboards
Power BI gør det lettere og hurtigere for dig at analysere information fra forskellige kilder, da du kan tilgå dem alle på et enkelt dashboard. På denne måde hjælper Power BI dig med at opnå indsigt og være på forkant med dit dataarbejde, da det gør det nemmere for dig at sammenligne data, anvende analyser og visualisere rapporter.
Og da datamodellering er en af de primære services ved Power BI, så behøves du ikke at modellere data fra dets oprindelige system, før integrationen er foretaget. Det eneste du skal gøre, er at udtrække data direkte fra det oprindelige system – uden at skulle igennem komplicerede, manuelle eksports og imports.
Her kan du se et simpelt eksempel på et centraliseret Power BI dashboard, som der giver et overblik over salg.
3. Håndtér store mængder data og spot trends over tid
Power BI benytter stærke algoritmer til at importere og opbevare data, som tillader dig at tilgå, analysere og visualisere kæmpe mængder af data, som Excel ikke på samme er gearet til at håndtere. Takket være denne imponerende feature behøves du ikke at formindske størrelsen i store datasæt for at vise mere omfattende analyser.
Ydermere er der indbyggede tidsintelligens-features, som der gør, at det kun tager få sekunder at tilgå massive mængder af data, hvorfor du meget nemt kan analysere trends i Power BI.
4. Automatiseret forecasting
I Power BI kan du bruge indbyggede forecastingmodeller til automatisk at vise status på det pågældende tidspunkt og derfra bruge det til estimeringer og forudsigelser omkring fremtiden. Med andre ord kigger Power BI ind i dine data og vælger den bedste algoritme til at køre forecasting med. På denne måder bliver Artificial Intelligence brugt aktivt til at understøtte Power BI-brugernes arbejde.
5. Intuitive UX features
Der er ingen behov for avancerede evner indenfor UX (User Experience). Det er rigtig let at lave nogle flotte visualiseringer i Power BI. Dette er bl.a. grundet dets drag-and-drop system samt de mange funktionalitetsligheder med Microsoft Office-pakken, som mange allerede har hands-on erfaring med. Tilmed gør Power BI’s brandingtemaer, at det aldrig har været lettere at skabe flotte grafer og diagrammer med de samme farver og designegenskaber.
6. Adgangskontrol og sikkerhedselementer
Power BI bruger noget, der hedder Active Directory (AD) som adgangskontrol, hvilket er præcis det samme kontrolpanel, som bliver brugt i mange andre Microsoftløsninger. Takket være en Row Level Security (RLS) feature kan du kontrollere sikkerhedsniveauer, og samtidig har du mulighed for at kunne tildele og fratage adgang – endda til specifikke datarækker i rapporter.
Dette skaber et ekstraordinært sikkerhedsniveau for dine data og gør dit arbejde mere effektivt, hvilket vil spare dig for både tid og penge. I stedet for at skabe og vedligeholde flere forskellige rapporter for hvert teammedlem, så investerer du kun din tid i at bygge én rapport, hvorfra du kan putte restriktioner på, hvilke data hver medarbejder kan se.
7. Mobilvenlighed: Dashboards on the go
Mens Excel ikke er særlig mobilvenligt, så gør Power BI det væsentlig lettere at tilgå dine data fra mobilen. Med Power BI’s app til iOS & Android kan du holde dig opdateret på din virksomhed med nem adgang til dashboards and rapporter. Selve det at forbedre oplevelsen på mobilen, er noget Power BI gør meget ud af, da de løbende opdaterer og tilføjer features, som gør dataværktøjet mere mobilvenligt.
Allerede nu har Power BI flere mobilfunktioner, som er mere gennemførte end Excels tilsvarende mobilfunktioner. Eksempler på dette kan være KPI-tracking eller den globale søgefunktion, der tillader brugere at søge efter dashboards, rapporter og grupper.
8. Automatisk opdatering og interaktivitet
Sidst, men ikke mindst, kan du i Power BI sørge for, at dine data altid er automatisk opdateret, så det er de sidste nye data, du viser. Dermed kan du drage fordel af mere pålidelige data, som du kan tilgå i real-time.
Faktisk kan du via Power BI’s interaktivitet dykke længere i det pågældende data med et enkelt klik og dermed få bedre betingelser for at holde øje med din virksomheds nuværende status. Denne interaktivitet er med til at adskille Power BI og Excel fra hinanden, da Excel ikke har de samme muligheder for at kunne interagere med data.
Nedenstående videoeksempel viser interaktiviteten i et Power BI dashboard.
Konklusion
De 8 nævnte grunde er blot nogle punkter, hvorpå Power BI differentierer sig fra Excel. Dog behøves det ene værktøj ikke at udelukke det andet. Din virksomhed kan sagtens beholde jeres data i Excel og så håndtere udvalgte data i Power BI. Faktisk fungerer de to værktøjer utrolig godt i samspil med hinanden.
Konklusionen er dog, at Power BI er et meget brugervenligt værktøj, der gør dig i stand til at udforske dine data på en endnu bedre og lettere måde end med Excel. Helt konkret kan Power BI gøre, at din virksomhed får en konkurrencemæssig fordel qua en moderne BI-kultur, der muliggør datadrevne beslutninger.
Vores helt klare anbefaling er, at du foretager den opgradering til Power BI – du kommer ikke til at fortryde det!
Hvis du nu sidder og tænker, at det kunne være en god idé at begynde med Power BI, men måske ikke rigtig ved, hvor du skal starte, så tilbyder vi et introduktionskursus til Power BI, som helt sikkert vil lette overgangen fra Excel til Power BI.
Hvis du godt kan se fordelene ved Power BI, men ikke føler, at din virksomhed har tiden eller ressourcerne lige nu til at starte Power BI op på egen hånd efter et kursus, så kan vi sagtens hjælpe dig endnu mere på vej i jeres Power BI-rejse. Lad os tage en uforpligtende snak om de mange muligheder.